Smedjan i Järna – Passion för metallkonstruktioner sedan 1891

Välkommen till Smedjan i Järna

Över 100 års erfarenhet av allt inom metall

Traditionellt konstsmide

Konstruktion, tillverkning och montering av konstsmide. Konstsmide som bär vår prägel av kvalitet, hantverk och tradition. Från design till monterad produkt.

Konstsmidet är en viktig del av vår verksamhet. Vi smider bland annat räcken, grindar, ljuskronor och ljusstakar. Vi smider efter egen design eller efter dina önskemål. Smidet görs i den gamla smedjan som uppfördes på 1800-talet av Frans Zettermark. Det ger konstverk som skänker en känsla av gedigen tradition och hantverk till omgivningen. Konstverk som du kan njuta av i många, många år framöver. 

Ansvariga konstmeder: Arne Karlsson och Nisse Meseke

Arne tog tillsammans med sin bror Lars över Smedjan från sin far Bengt Karlsson 1981. Han lärde sig yrket från fadern. Arne har därmed kunskap som upparbetats under mer än 100 år. Och egen erfarenhet från nästan 40 år som yrkesverksam Smed.  

Arne håller idag starkt på traditionerna - gamla smedjan är enligt Arne företagets hjärta. Här står han ofta och gör smidesverk du inte trodde var möjliga. 

Nisse har under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med konstsmide. I grunden har han en utbildning från Konstfack och Steneby folkhögskola. Sedan han började på Smedjan har han även tagit del av den tradition och erfarenhet som finns inom företaget. Det gör att han idag skapar smideshantverk enligt konstens alla regler. 

Kontakta Arne om du vill veta mer om vårt konstsmide:

Tel till Arne: 070 554 52 63

Mail till Arne: arne@smedjanjarna.se

Vill du veta mer om oss som tar hand om din beställning?

Läs allt om folket på Smedjan

Visste du att…

Under de senaste 100 åren har utvecklingen gått i rasande fart. Men vi smider fortfarande på precis samma sätt. Värmer järnet i ärsan och smider det på städ från 1800-talet. Ingen har hitintills lyckats komma på en metod som fungerar bättre.  

Amerikabrevet

År 1930 fick Oscar Karlsson, dåvarande ägare av Smedjan, ett brev från sin gamla vän Gunnar Adolfsson. Vi har bevarat det. 

“Tjänare på dej Oskar, Gamle Vän och Kamrat. Nu får du dej nog en funderare när du får tag i det här brevet. Det är länge sen jag skrev till dej sist. Men det är en liten anledning varför jag gör det…”

Ett fint stycke smideshistoria